ASP.NET Trace İle Sayfa İstek Ve Cevaplarını Kontrol Etme

Asp.Net’in en çok beğendiğim ve kullandığım özelliklerinden biri olan Trace özelliği ile sayfalara yapılan istekler ve verilen cevapları tek bir noktadan izleme olanacağı sağlamasıdır bu makalemizde trace ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

ASP.NET Trace ile sayfa istek ve cevaplarını kontrol etme

Trace ile sayfa istek ve cevaplarına erişmek için yapmanız gereken projenize ait url’e Trace.axd eklemelisiniz varsayılan olarak trace özelliği false’dur eğer erişmeye çalıştığınızda bir hata ile karşılaşırsanız size sunmuş olduğu örnek kodda yer aldığı gibi system.web etiketleri arasına trace etiketini eklemelisinin ve enabled özelliğine true değerini vermelisiniz. şimdi anlattıklarımıza ait örnek kodu görelim.

Bu özelliği aktifleştirdiğinizde tüm sayfalara yapılan istek ve cevaplar kayıt altına allınacaktır ama kayıt altına alınmasını istemediğiniz sayfalara page direktifi üzerinden müdahale edebilirsiniz örnek olarak Test.aspx adından bir sayfamız olduğunu varsayalım ve bu sayfada gerçekleşen isted ve cevapların kayıt altına alınmamasını istiyoruz bunun için page direktifine Trace="false" kodunu eklemelisiniz page direktifi örnek olarak şu şekilde olacaktır;

Trace etiketinde kullanılabilecek özellikler

LocalOnly

İzleme işleminin sadece yerel makinedemi yoksa serverdadamı yapılacağını belirtiyoruz burada dikkat edilmesi gereken durum server’da izlemenin açık olması beraberinde güvenlik açığı doğurmaktadır kullanıcı server tarafındaki bazı bilgilerede erişebildiği için server tarafından açık bırakılması pek önerilen bir yöntem değildir.

Örnek Kullanımı

Üstteki kodda izlemenin sadece yerel makinede yapılacağını belirtiyoruz. localOnly özelliğine true değeri vererek serverdanda izleme yapılabilmesini sağlayabilirsiniz.

pageOutput

İzleme bilgilerine trace.axd dosyasından değilde tüm sayfaların en altından takip edebilmek için bu özelliğe true değerini vermelisiniz.

requestLimit

Bu özellik ile her sayfanın kaç defa Tracing içerisine izleme için kaydedileceğini belitiyoruz varsayılan değeri 1’dir. Siz temizleme işlemini gerçekleştirmediğiniz sürece ilk izleme bilgisi yer alacaktır sürekli.

mostRecent

mostRecent özelliği ile sayfa istek ve cevaplarına ait bilgilerin en yenisinin Trace içerisine kaydedilmesi sağlanır normalde Trace içerisinde her sayfa için tek istek cevap bilgisi yer almaktadır siz temizleme işlemi yapmadığınız sürecede ilk Trace bilgisi yer alacaktır mostRecent özelliğine true değerini vererek her zaman yeni izleme bilgilerinin kaydedilmesini ve öncekilerin silinmesini sağlayabilirsiniz.

Kendi uyarı ve hatalarımızı Trace’e ekleme

Kendi uyarı ve oluşan hata ile ilgili detayları Trace’den takip edebilirsiniz örnek olarak kod satırında oluşan hatayı Trace içerisine kaydedelim.

Üstteki kodda Trace’e ekleme yapılmadan önce etkin olup olmadığını kontrol ediyorum ve exception’a ait messajı Trace sınıfı altında yer alan Warn metoduyla ekliyoruz. Warn metodu Trace dökümüne kırmızı yazı olarak eklerken Write metodu siyah renkte eklemektedir.

1/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et