C# MD5 Şifreleme Kullanımı

C#’da özellikle kullanıcı girişi veya yeni üye kaydı gibi durumlarda kullanıcının şifresinin md5 yöntemiyle şifrelenerek veritabanına kullanıcının şifresi şifrelenmiş olarak kaydedilmektedir bu makalede C#’da MD5 şifrelemeyi göreceğiz.

C# MD5 Şifreleme Kullanımı

C# MD5 Şifreleme Kullanımı

Özellikle kullanıcı girişi durumlarında kullanıcının girmiş olduğu şifre MD5’e çevirlip veritabanında aynı şekilde kayıtlıysa eşleştirme bu şekilde yapılıp güvenli bir şekilde login işlemi yapılabilir.

Bu işlemi yapabileceğimiz metod aşağıdaki gibidir.

Yukarıdaki örnek kodumuzda parametre olarak geçtiğimiz string değer şifrelenip string olarak geri dönderilmektedir.

Metod içerisindeki nesneleri kullanabilmek için alttaki namespace’leri kullanmalısınız.

Makale sonunda bazı noktalara değinmek gerekiyor MD5 kolaylıkla artık decode edilebilmektedir o yüzden MD5’den daha iyi şifreleme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Örnek olarak SHA2 or SHA 3 şifreleme yöntemleri tercih edilebilir. SHA-2 için vikipedia açıklaması ise şu şekildedir.

SHA-2, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından tasarlanmış kriptografik özet (hash) fonksiyonları kümesidir. Kriptografik özet fonksiyonları, hesaplanmış “özet” (çalıştırılan algoritmanın çıktısı) ile bilinen ve beklenen özet değerinin karşılaştırılmasıyla, dijital veri üzerinde yürüyen matematiksel operasyonlardır. Özet fonksiyonları ile bir kişi verinin bütünlüğüne karar verebilir. Örneğin, yüklenmiş bir dosyanın özet değerini hesaplamak ve sonucu önceden açıklanmış özet sonucu ile karşılaştırmak, yüklemenin değiştirilip değiştirilmediğini veya üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını gösterebilir. Kriptografik Hash fonksiyonlarının kilit noktası çakışma dirençleridir: hiç kimse aynı özet çıktısı veren iki farklı girdi bulamamalıdır.

SHA-2, kendinden önce gelen SHA-1’den önemli farklılıklar içermektedir. SHA-2 ailesi basamakları (hash değerleri) 224, 256, 384 veya 512 bit olan altı hash fonksiyonundan oluşur: SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512, SHA-512/224, SHA-512/256.SHA-256 ve SHA-512 sırasıyla 32-bit ve 64-bitlik kelimelerle hesaplanmış orijinal özet fonksiyonlarıdır. Farklı kaydırma miktarları ve toplama sabitleri kullanırlar ancak yapıları neredeyse aynıdır. SHA-224 ve SHA-384 ilk ikisinin farklı başlangıç değerleri ile hesaplanmış, basitçe kesilmiş versiyonlarıdır. SHA-512/224 ve SHA-512/256 da SHA-512’nin kesilmiş versiyonlarıdır ama başlangıç değerleri Federal Bilgi İşleme Standardı (FIPS) PUB 180-4’te tanımlanmış metot kullanılarak üretilmiştir. SHA-2, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) bir Birleşik Devletler federal standardı (FIPS) tarafından 2001’de yayınlanmıştır. SHA-2 algoritmalar ailesi Birleşik Devletler 6829355 patentinde patentlenmiştir. Birleşik Devletler patenti telifsiz lisans altında yayımlamıştır.


📚 İlgilenebileceğiniz Bazı Makaleler


📚 Kaynaklar


✏️ Lütfen olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.

🔗 Sosyal medya kanallarından makaleyi paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.

👋 Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

5/5 - (2 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et