Seo İçin Yapılması Gerekenler

Günümüzde artık internet resmen bilgi çöplüğüne dönmüştür ve arama motorlarından her aradığımız kelime için alakalı alakasız binlerce sonuç çıkmaktadır ve site sahipleri en üstte yer alabilmek adına seo tekniklerini sonuna kadar kullanmaktadır.

Seo için yapılması gerekenler

Mağlesef her konuda olduğu gibi arama motorlarınında açıkları bulunmaktadır açıktan kastımız seo ile ilgili açıklar işte bu işin ehli olan seo uzmanları bazen kuralına göre bazende kuralın dışına çıkarak daha üst sıralarda çıkabilmek adına uygunsuz olmayan birçok tekniğe başvurmaktadır fakat arama motoru botları sitenizi ziyaret ettiğinde uygunsuz seo yöntemlerini farkettiğinde kara listeye alınmanız an meselesidir ve tekrar güven sağlamanız oldukça zor olabilmektedir sizlere tavsitemiz alttaki teknikleri sitenize uygulayarak seo ile ilgili sonuçları arama motorundan beklemektir.

Kritik Faktörler

Zengin snippetlerın kullanımı

Zengin snippetler ve microdatalara artık Google çok önem veriyor ve sizi microdatalar kullanmanız için teşvik ediyor. size bir kıyak geçelim ve bir microdata oluşturucu adresi verelim. Mikrodataların kullanımı ile ilgilie temel kaynağa ise şema sitesidnen ulaşabilirsiniz. bu sitede hangi mikrokod ne işe yarar anlatılmış, kendinizi işinizi adresini tanımlayabilirsiniz. ayrıca zengin snippetlerle ilgili google a kulak verelim zengin snippetler

Tüm çalışmalardan önce sitenin erişebilir olması açısından Robots.txt dosyası yaratılmalı ve arama motoru robotlarına uygun erişimler sağlanmalıdır.

Yaşlı Domain

Yaşlı bir domain kullanmak artı puandır ancak bu her zaman böyle olmayabilir mesela Borsa ile ilgili bir domain aldınız domain yaşı 12 bu domian normal şartlar altında sizin sıralamada yükselmenizde etkilidir. Ancak aldığınız domain daha önce başka işlerde ya da içeriklerde kullanılmışsa faydadan çok zarar getirir, peki kullanmak istediğimiz domainin geçmişini nasıl öğreneceğiz bunun için internet geçmişini tutan bir arşiv sitesi var bu site zaman zaman sitelere uğrayıp screenshot alıyor. bu siteden faydalanabilirsiniz. domain geçmişini sorgulayın

Hızlı ve Uptime oranı yüksek sunucu

Barındırma hizmeti aldığınız sunucunun sürekli açık ve hızlı olması gereklidir. bu Seo ipucu olmaktan çok bir gerekliliktir. Açık olmayan bir siteyi Google indeksleyemez, yavaş bir site ise Google’un gözünde gerçekten çok önemli değer kaybeder. Site hızınızı ölçmek için Google site hızı ölçme aracını kullanabilirsiniz. sol tarafta site hızını gösteren parametreler ve önerile bulunmakta o önerileri değerlendirmelisiniz...

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Her sayfa için tanımlanan anahtar kelimeler, genellikle birbirinden farklı ve bağımsız olabilir. İlgili tüm sayfaların gövde kısımların da anahtar kelime yoğunluğu orantılı olmalıdır. Bir sayfanın gövde metninde mutlaka anahtar kelime kullanılmalıdır.

Sayfa Başlığı Anahtar Kelime Kullanımı

Bir sayfanın en önemli unsurlarından biri başlığıdır. Sayfa başlığında mutlaka ilgili anahtar kelime öbekleri kullanılmalıdır. (En fazla 70 karakter)

Sayfa Özeti (Meta Description) Anahtar Kelime Kullanımı

Bir sayfanın “Description” dediğimiz faktörü, sayfamızın arama motorlarında ki sonuç bölümünde gösterilen özet bilgisidir. Bu meta etiketinin kullanımı; anahtar kelime içermeli, anlamlı bir veya birkaç cümleden oluşmalı şeklindedir. ( En fazla 160 karakter)

Anahtar Kelime Kullanımı (Meta Keywords)

Sitemizin arama motorlarında görünmesini sağlayan faktörlerden biride anahtar kelimelerdir. Sayfa bazlı olarak değişen anahtar kelimeler; ziyaretçilerin aradıkları kelimeler düşünülerek varyasyonlar ile elde edilir. ( En fazla 260 karakter)

Canonical URL Kullanımı

Kanonik URL , ilgili sayfanın tüm türevlerini geçersiz kılıp, arama motorlarına bu sayfanın referans olduğunu belirtir.

SEO Uyumlu URL Yapısı

Sitenin URL yapısı sorgulardan ibaret olmamalı. HTML uyumlu ve uzantılı olmalıdır. Bu ayrıcalık hem ziyaretçiler açısından faydalı olur hem de SEO açısından. SEO uyumlu URL yapısı olmazsa olmaz bir etkendir.

Dış Link Çıkışları

Sitede dışarıya çıkan link olmamalıdır. Bu sitenin kalite puanını düşürmektedir. Hiçbir şekilde site dışına link çıkışı yapılmamalıdır.

Yüksek Öneme Sahip Faktörler

Anahtar Kelime Kullanımı

Sayfanın gövde metninde mutlaka anahtar kelime geçmelidir. Yoğunluk oranı ise 300-400 karakterlik bir metinde 3-4 adet anahtar kelime şeklindedir.

Resimler de ALT Etiketi Kullanımı

Sayfalar da bulunan resimlerin mutlaka “alt” etiketine sahip olması gerekiyor. Alt etiketi resmi bizim gördüğümüz şekilde arama motoru robotlarına tarif etmektedir.

İçerik H Etiketleri

Sayfa içeriklerimizi oluştururken mutlaka SEO uyumlu olması gerekmektedir.

Yazıların ilk başlıkları H1 etiketi içerisine alınmalıdır. Her sayfada bir adet H1 etiketi kullanılabilir .H etiketleri birden altıya kadardır. H1,H2,H3,H4,H5,H6.

H etiketleri yazı başlıkları olduğundan ötürü yazıların içinde ki tüm paragraf başlıkları H etiketi içerisine alınmalıdır. Burada önemli olan H etiketi içerisinde o sayfaya ait en önemli anahtar kelime kullanılmasıdır.

İçerik Vurguları

Yazılarımız da mutlaka kullanılması gereken bir diğer özellik kelime vurgusudur. Vurgular Kalın, Eğik ve altı çizgiliolarak üç gruptur. Vurgu yapılacak kelime o sayfayı temsil eden anahtar kelimedir. Vurguların birer kez uygulanması kafidir.

Sitemap.Xml Site Haritası

Sitenin tüm linklerini arama motorlarına hızlıca indeksletmek ve robotların göremediği , henüz erişemediği linkleri arama motorlarına bildirmek için site haritası oluşturulmalıdır. XML dosya biçiminde veya düz metin formatında site haritası oluşturulup sitenin herhangi bir bölümünde Site Haritası adı ile köprülenmelidir.

Google Doğrulama Kodları

Siteyi tüm analizler bakımından inceleyebilmek için GOOGLE’a ait WebMaster Tools aracı kullanılmaktadır. Bu güçlü aracın kullanımı için gerekli izinleri sağlamak açısından siteye Google Doğrulama meta etiketi yerleştirilmelidir.

Resim Optimizasyonu

İçerikte bulunan resimlerin boyutları çok önemlidir. Sitenin açılış hızını doğrudan etkilemektedir. Sitenin yavaş açılmasıSEO açısından ve ziyaretçi açısından eksi puandır. Resimlerin boyutları ortalama 30 ila 50 KB arasında olmalıdır.

Favicon Tanımlama

Siteye özel bir logo oluşturulmalı. 16×16 piksel boyutunda. Bu tarayıcıların sekmelerinde görünen simgemizdir. Bu ikon hem kullanıcılar açısından göze hoş görünür hem de SEO açısından artı bir puandır.

Orta Derece Öneme Sahip Faktörler

Sayfa Boyutu

Sitenin sayfalarının hızlı açılması hem kullanıcı hem de SEO açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle açılış sayfalarının boyutu optimize edilip minimum boyuta indirgenmelidir. Eski Google Update’lerine göre sayfa boyutu 50 KB civarında düzenleniyordu. Artık yeni update ve gereklilikler nedeniyle sayfa boyutları en az 200 KB civarında oluyor. Bu rakam ne kadar azaltılırsa o kadar fayda sağlamaktadır.

Site Sorgu Sayısı

Bir sitenin barındırdığı sorgu sayısı çok önemlidir. Ne kadar çok sorgu olursa kullanıcıya içeriğin gösterilmesi o kadar uzun sürer. Buda site açılış hızının doğrudan etkilenmesi anlamına gelmektedir. Bir sitenin standart sorgu sayısı 20 civarındadır.

İçerik/Kod Oranı

Sitenin barındırdığı kod oranı standart seviyede olsa da yine de sitenin barındırdığı metin içerikten fazla olmamalı. Bir sitenin metin içerik yoğunluğunun kod yoğunluğuna oranı % 25 olmalıdır. Sitenin %25i koddan oluşuyorsa kalan %75i metin içerik olmalıdır.

Css Sprite Tekniği

Sitenin açılış hızının önemi SEO açısından çok önemlidir. Bu hızı artırabilmek için içerikte bulunan resimleri tek tek tanımlamak yerine CSS Sprite tekniği kullanılmalıdır. Bu teknik ile içerikte bulunan resimler CSS dosyasının içinde tanımlanır ve Stil dosyası siteye uygulandığında içerikte bulunması gereken resimler CSS ile birlikte gelir. Bu yöntem site açılış hızında büyük bir iyileşme sağlamaktadır.

Gzip Sıkıştırma Tekniği

Gzip bir çeşit sıkıştırma algoritmasıdır. Direk olarak site açılış hızına etki etmektedir. Tüm güncel tarayıcılar Gzip Sıkıştırmasını desteklemektedirler. Özellikle HTML, CSS ve JS gibi metin tabanlı dosyalarda çok ciddi derecede sıkıştırma sağlayan bir yöntemidir. Gzip tekniği ile çok farklı kombinasyonlar yaparak site açılış hızları ileri seviyelerde azaltılmaktadır.

Footer Linkleri

Sitede bulunan rekabeti yüksek anahtar kelimeleri gittikleri linkler ile birlikte sitenin footer’ına yerleştirmek SEO açısından yararlıdır. Böylece PR yüksek ve değerli tüm sayfalardan bu sayfalara anahtar kelimesi üzerinden link gitmiş olacak ve bir iç backlink sağlanmış olacaktır. Anasayfanızın enerjisini önemli sayfalarınıza bu şekilde dağıtabilirsiniz.

Resim Boyutları Belirtme

İçeriğe eklenen resim dosyaları sadece yolunu göstererek (img src=””) tanımlanmamalıdır. Resme ait ölçütler “html” koda eklenmelidir. Yükseklik ve genişlik bilgisi , “alt” etiketinden önce tanımlanmalıdır.

Kaliteli Backlinkler edinin

Kaliteli backlink için gerekli unsurlar anahatlarıyla şöyle sıralanabilir: içerikdaş olmak, güncel olmak, indeks sayısı yüksek olmak, link çıkışı az olmak, pr sahibi olmak, spam ya da kopya yapmamış olmak. anahtar kelime aldığımız linkte yukarıda olmak ya da bu kelimelerde linkler almış olmak, Seo ipuçları arasında belkide en önemlisidir. Doğru ve yerinde backlinkler

Opsiyonel Faktörler

Yorumlara izin verin

Okuyucu yorumlarına önem verin tüm yorumlara cevap verin

Okuyucu yorumları sitenin canlı olmasını ve öyle kalmasını sağlar, abone sayınızı artırır, sayfanız güçlenir anahtar kelimeleriniz artar, hitiniz artar

Rss bağlantıları

Rss bağlantıları kullanın sitenize abone olunması için ziyaretçilerinizi teşvik edin.

Sosyal Medya

Sosyal medya etkileşimi SEO açısından önem kazanmaya başlamıştır. Sitenin canlı olması açısından Sosyal Medyakanalları ile siteyi bütünleştirmek gerekmektedir. Bunun için de Sosyal Medya Butonlarının siteye entegre edilmesi gerekmektedir.

5/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et