Windows En Sık Kullanılan Console Kodları

Windows komut satırı web geliştiricileri için paket yöneticisi kullanma zorunluluğundan dolayı gün geçtikçe önemi artmaktadır bizde en sık kullanılan komut satırı kodlarını sizlerle bu makale altında paylaşmak istedik.

Windows en sık kullanılan console kodları

Windows Console Kodları

Herhangi bir klasöre girmek için cd klasöradı yazmamız yeterlidir eğer klasör adını tam olarak bilmiyorsanız bir kısmını yazıp Tab tuşuna bastığınızda sizin yazdığınız yerden sonrası ile eşleşen klasörleri sizin için tek tek gösterecektir eğer hiç bilmiyorsanız klasör adını o zaman yapmanız gereken cd yazıp Tab tuşuna içeriğine erişmek istediğiniz klasörü bulana kadar tıklamalısınız.

Örnek olarak bir komut satırı açalım(Eğer komut satırını normal kullanıcı yetkisi ile açarsanız o zaman C:\Users\KullaniciAdi şeklinde bir noktadan başlayacaktır ama komut satırını yönetici olarak çalıştırırsanız o zaman C:\Windows\system32 şeklinde açılacaktır.) Biz normal kullanıcı yetkisi ile bir komut satırı açmak istediğimizde C:\Users\MURATONER> dizininden açmış oldu. Şimdi MURATONER dizini altındaki Desktop dizinine erişmeye çalışalım

cd komutu ile desktop klasörüne girme

Desktop klasörüne girdikten sonra eğer bir üst dizine çıkmak isterseniz cd.. komutunu yazıp enter tuşuna basmanız yeterlidir.

Bir üst dizine cd.. komutuyla geri dönme

Şimdi MURATONER adlı geri döndüğümüz dizinde mkdir komutuyla test adında bir klasör oluşturalım.

mkdir komutu ile klasör oluşturma

mkdir komutu ile oluşturduğumuz test adındaki klasörün oluşup oluşmadığını görmek için MURATONER adlı dizindeyken dir komutunu çalıştırınız.

dir komutu ile dizin içeriğini komut satırınına bastırma

Üstteki uzun liste MUHACK adlı dizinin içeriğinin dir komutu sayesinde konsolda gösterilmiş halidir ve mkdir komutu ile eklediğimiz test adındaki klasöründe sondan ikinci sırada yer aldığını görebilirsiniz.

Konsol ekranını temizleme

Dosya açma veya çalıştırma

Üstteki start komutu ile index.html dosyası varsayılan internet tarayıcısı ile otomatik olarak açılacaktır. isterseniz exe, zip veya diğer tüm çalıştırılabilir dosyalarınızı bu şekilde başlatabilirsiniz.

Sistemdeki diskleri görüntüleme

diskpart yazıp kodu çalıştırdığınızda ayrı bir komut satırı açılıp DISKPART> şeklinde yeni kodları bekliyor olacak bu komut satırından disk işlemleri yapılabilecek. list volume denildiğinde bilgisayarınızdaki diskleri gösterecektir(harddisk, flash disk, card reader gibi bileşenlerde dahil) diskpart ile işiniz bittiğinde komut satırını exit komutu ile kapatabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et