Android uygulamasını export etme, yayınlama

Android’de oluşturduğumuz projeyi kendi cep telefonlarımızda çalıştırmak yâda Google play’e yüklemek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda projemizin apk uzantılı bir dosyasının oluşturulması gerekir. Aslında bu dosya projeyi kodlama aşamalarında derleme işlemi ile birlikte bin klasörü altında oluşur.

Android’de oluşturduğumuz projeyi kendi cep telefonlarımızda çalıştırmak yâda Google play‘e yüklemek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda projemizin apk uzantılı bir dosyasının oluşturulması gerekir. Aslında bu dosya projeyi kodlama aşamalarında derleme işlemi ile birlikte bin klasörü altında oluşur. Oluşan bu apk dosyasını doğrudan telefonumuza atıp yükleyebiliriz. Fakat bu apk dosyasını Google play’e yüklemeye kalktığımızda hata ile karşılaşırız. Bunu nedeni bu dosyanın imzalanmamış olmasıdır.

Peki imzalama işlemini nasıl yapacağız?

İmzalama işlemi birçok işletim sistemi için yazılan uygulamalara göre çok daha kolay. Mesela iPhone için yazdığınız bir uygulamayı imzalayabilmek için şirket tarafından sizlere verilen sertifikayı kullanmanız gerekirken android’de böyle bir durum söz konusu değil.

Şimdi en basit haliyle android’de imzalama işlemi nasıl gerçekleşiyor bir görelim.

Projemizi seçip File menüsünden Export ‘a tıklayalım.

18.1

Karşımıza gelen pencerede Export Android Application deyip Next diyelim.

18.2

Karşımıza gelen pencerede eğer uygulamamızı seçtiysek, adı gelecektir. Seçmediysek Browse diyerek Export etmek istediğimiz uygulamayı seçelim ve Next diyelim.

18.3

Karşımıza gelen pencere, daha önce oluşturmuş olduğumuz bir keystore kullanarak mı, yoksa yeni bir keystore oluşturarak mı imzalama yapmak istediğimizi soracaktır. Projeyi ilk kez imzalayacağımız için yenisini oluşturmasını isteyelim. Daha sonra var olanları kullanırız. Şifre ve doğrulama alanlarına iseandroid yazarak Next butonuna basalım.

18.4

Bir sonraki ekranda yeni bir key dosyası yaratmamız istenir. Bu key yardımıyla imzalama işlemi gerçekleştirilir. Bu nedenle öncelikle bu key‘in oluşması için gerekli olan, isim, şifre (“android”), geçerlilik yılı ve geliştiricinin vereceği bir isim verilerinin girilmesi gerekir. Diğer alanların doldurulması şart değildir. Bu alanları doldurup Next butonuna basalım.

18.5

Peki bu key neden önemli?

Uygulama bu key ile imzalanır ve imza işlemi ardından apk dosyası oluşturulur. Her proje için ayrı birkey oluşturulması ve bu key aracılığıyla imzalanması gerekir. Mesela uygulamayı imzalayıp apkdosyasını oluşturduk, daha sonra bu uygulamayı markette yayınladık. İlerleyen zamanlarda uygulamayı geliştirdik ve markete güncel halini yollamak istedik. Bu durumda ne yapacağız?

Bu gibi durumlarda o proje için önceden oluşturmuş olduğumuz key dosyasını yeniden kullanacağız ki market bizim uygulama üzerinde güncelleme yapmış olduğumuzu anlasın. Aksi takdirde uygulamanın güncel hali için yeni bir key oluşturup, uygulamayı bu key ile imzalarsak market bizim var olan uygulamayı güncelleyeceğimizi fark edemez.

Next butonuna bastıktan sonra karşımıza gelen ekranda ise apk dosyasını oluşturmak istediğimiz yeri seçip ve Finish butonuna basalım.

18.6

Uygulamamızı imzalama işlemini tamamladık ve apk uzantılı dosyamızı ürettik.

Son olarak yukarıda açıklamasını yaptığım, eğer var olan bir key kullanacaksak o key‘in seçiminin nasıl yapıldığını gösterelim.

Bu işlem için yukarıdaki Export adımlarını takip edelim, tek fark Keystore Selection ekranında Create new keystore ‘u değil, Use exiting keystore seçeneğini seçip Next diyelim.

18.7

Karşımıza gelen ekranda ise önceden oluşturmuş olduğumuz mevcut key‘i kullanalım.

18.8

İçeriği puanla diğer kullanıcılara ışık tut

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et