Asp.Net Dosya Tipleri

Asp.Net ile geliştirilen uygulamalarda, siteziyaretçilerinin görüntüleyeceği temel dosya tipi aspx olmakla birlikte; yine uygulamalar içerisinde sıklıkla kullanılan başka dosya tipleri de bulunmaktadır. Bu makalede dosya tipleri ve açıklamalarını görebilirsiniz.

ASP.NET uygulamlarında kullanılan dosya tipleri ve işlevleri şu şekildedir.

aspx: Temel işlemlerin yapılacağı ve kullanıcıların görüntüleyebileceği dosyalardır. Metin tabanlı bir dosya biçimi olup, web formlarının oluşturumasında kullanılır. aspx dosyaları; HTML kodlarını, sunucu kontrollerini ve kullanıcı tanımlı kontrollerini içerir. HTML kısmında, sayfa içerisindeki içeriklerin nerede ve nasıl bulunacağı belirlenir. Bu kısımda HTML etikerleri dışında, ASP.NET sunucu ve Kullanıcı Tanımlı Kontrolleri de tanımlanabilir. aspx sayfalarında ‘script’ kısımları içerisinde C#, VB.NET veya .NET ortamındaki farklı birdil ile kodlar yazılabileceği gibi; bu kod kısımları farklı dosyalarda da tutulabilir.

ascx: aspx sayfaları içerisinde kullanılabilecek kullanıcı kontrolü(user control) dosyalarıdır. Yapısı bir aspx dosyası ile hemen hemen aynıdır. .aspx dosyalarında bulunan ,

ve gibi HTML elementleri, ascx dosyalarında yer almamalıdır. Bu dosyalar tek başlarına çalıştırılamazlar, sadece aspx veya master uzantılı dosyaların içinde bir kontrol olarak kullanılabilirler.

master: ASP.NET 2.0 ve sonraki sürümlerde aspz sayfaları için temel şablon olarak kullanılan dosyalardırç MasterPage adı verilen bu sayfaların genel yapısı, aspx sayfaları ile hemen hemen aynıdır.

asax: Uygulamaların çalıştığı süre içerisinde uygulamayla ilgili bazı olayları(uygulamanın ilk başlaması, uygulamada hata oluştması olayları gibi) yakalamak için kullanılan dosya türüdür. Yakalanan olaya göre işlemler yapılmasını sağlarç Uygulamalarda varsayılan olarak Global.asax dosyası kullanılır.

config: Projenin kullanacağı genel ayarları içeren XML tabanlı bir dosyadır. Uygulamanın genelinde geçerli olacak ayarlar, bu dosyada saklanmaktadır. Bu dosya uygulamada web.config olarak isimlendirilmektedir. Uygulamanın ana dizinindeki web.config dosyası, uygulama ile ilgili genel ayarları; bir klasör içerisinde oluşturulan web.config dosyası da, o klasörde geçerli olacak ayarları saklamaktadır.

sitemap: Menü kontrollerinin çalışması için gerekli bilgileri içeren XML tabanlı bir dosyadır.

skin: Sunucu kontrollerinin görünümlerinin ayarlanabileceği stil dosyalarıdır. Bu dosyalar, App_Themes adındaki özel bir klasör içerisine oluşturulan tema klasörlerinde saklanmaktadır.

cs: İçerisinde sunucuda çalıştırılacak sınıfların, yapıların (struct) vb. tiplerin oluşturulabileceği kod dosyasıdır. C# dili ile geliştirilen tipler için dosya uzantısı cs olurken, VB.NET dilinde ise bu dosyanın uzantısı vb olmalıdır. Oluşturulan sınıf ve diğer tiplere, uygulamanın her yerinden erişilmesi isteniyorsa; bu dosyalar App_Code isimli özel bir klasör içerisinde tutulmalıdırç

dll: Derlenmiş kod kütüphanesi dosyalarıdır. Daha önceden hazırlanan kod kütüphaneleri, Bin isimli özel bir klasöre eklenerek bu kütüphane içerisindeki tipler(sınıflar,yapılar,enım sabitleri gibi) kullanılır.

resx: Uygulama içerisinde metn, resim, ikon, medya içerikli dosyaları saklayabilen XML formatındaki bir dosya şeklidir. İçerisinde anahtar kelime-değer (key-value) çiftleri şeklinde saklanan bu verilere, uygulamadaki dosyalardan erişilebilmektedir. Özellikle farklı diller için geliştirmeler yapılırken, bu kaynak(resource) dosyası kullanılmaktadır.

asmx: Web servisleri dosyalarıdır. Web servisleri farklı platformlardaki, farklı uygulamaların kullanabildiği servislerdir. aspx sayfalarında olduğu gibi, asmx dosyalarının da arka tarafında C# ve VB.NET gibi dillerle yazılmış kodlar yer almaktadır.

.aspx uzantılı dosyalar ile .master ve .ascx uzantılı dosyalar temel olarak aynı yapıdadırlar. aspx dosyalarının arka planında çalışan aspx.cx uzantılı dosyalar olduğu gibi; .master dosyalarının arka planında çalışan .master.cs .ascx dosyalarının arka planında çalışan .ascx.cs uzantılı dosyalar da bulunmaktadır. Bu dosyalar yine sunucuda çalışacak olan kodaları içermektedir.

İçeriği puanla diğer kullanıcılara ışık tut

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et