Geliştirici Bülteni 14 – Haftalık Geliştirici Bülteni

Bu bültende ağırlıklı olarak sizlerle animasyon ve svg üzerine paylaşımlar yapmaya çalıştım her bülten içeriği genellikle farklı farklı içeriklere yer vermeye çalışıyorum çünkü bloğumu takip edenlerin tamamı ne backend’ci nede frontend’ci olmadığından herkese hitap edecek içerikler paylaşmaya özen gösteriyorum. Bülten içerisinde sadece frontend’çileri düşünmedik merak etmeyin backend developer’ların da işine yarayacak bazı paylaşımlara da yer verdim.

📂 Geliştirici Bülteni 14 – Geliştiriciye Özel Gelişmeler

Geliştirici Bülteni 8 - Haftalık Geliştiriciye Özel Gelişmeler

🆕🔥 Bundan böyle bültenlerimiz içerisinde sizlere önerdiğimiz kaynaklardan bir tanesi için ❤️ Bülten Favorisi başlığı ile bülten içeriğinin en altında ilgili kaynak için daha detaylı bilgi sizlerle paylaşılacak. Bülten içerisinde paylaşılan birçok farklı kaynak mevcut olabiliyor örnek olarak bu bültenden yola çıkarsak bu bülten içerisinde irili-ufaklı birçok kaynak paylaştık kimisi web, kimisi desktop birçok kaynak mevcut. Benim amacım üzerinde en çok efor sarfedildiğini düşündüğüm ve bizler için en faydalı araç olarak gördüğüm kaynağı favori olarak belirlemek. Koşullardan bazıları emek harcanmış projenin büyük olması, kullanışlı ve kullanıcı dostu olması, open-source bir içerik olması gibi bazı koşullar sonrası bülten favorisinin belirleneceğini belirtmek isterim.


📃 animista

Html elementlerinize background efekti, text elementlerinize efektler ve farklı birçok türde efektlerden istediğinizi html elementleri için kolayca uygulayabilirsiniz. Uygulamak istediğiniz her bir efektin örnek önizlemesi mevcut ve tek tıklama ile animasyonu kendi projenize uygulamanız için örnek css ve html kodlarını alabilirsiniz.

🌍 Site: https://animista.net/
🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil
🏳 Çalışma Ortamı: Web

📃 Snap.svg

Normalde modern tarayıcıların neredeyse tümünde zaten herhangi bir ekstra kütüphane falan kullanmadan vektörel işlemler yapabiliyorsunuz ama snap.svg kullanarak kolay anlaşılır bir sözdizimi ile daha az kod ile aynı işlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Snap.svg örnek kullanımı için alttaki video’ya gözatabilirsiniz.

🌍 Site: http://snapsvg.io/
🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil
🏳 Çalışma Ortamı: Javascript Kütüphanesi

📃 Potlab Icons

Animasyonlu vektörel ikonlara ihtiyacınız varsa Potlab Icons adresine bir gözatabilirsiniz. Henüz çok fazla çeşit olmasa da ihtiyacınızı karşılayacak birçok ikon olduğunu düşünüyorum.

🌍 Site: http://www.potlabicons.com
🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil
🏳 Çalışma Ortamı: Web

📃 Vectr

Çok basit ve yönlendirici başlangıç tutorial’ları sayesinde 5-10dk içerisinde bizi vektörel çizimler yapabilecek hale getiriyor olması basit ve anlaşılır arayüzü sayesinde kolayca vektörel çizimler yapabilirsiniz.

🌍 Site: https://vectr.com
🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil
🏳 Çalışma Ortamı: Web

📃 Vecta

vecta logo.12c25629b9

Bir üstteki Vectr’a online aracına göre daha fazla özelliği ve gelişmiş arayüze sahip olduğunu söyleyebiliriz. Eğer ilk defa vektörel çizim deneyimizin olacaksa Vectr’ı ilk başta kullanıp yetersiz olduğunu düşündüğünüz anda Vecta’ya geçerek sınıf atlayabilirsiniz 🙂

editor.c9c585d9d4

🌍 Site : https://vecta.io/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: Web

📃 DBeaver

DBeaver Logo

Birçok farklı veritabanı ile çalışıyorsanız ve her biri için farklı management tool kullanmak ile uğraşmak istemiyor yada cihazınızı doldurmak istemiyorsanız piyasada bu ihtiyaçlar için oluşturulmuş onlarca araç bulunmaktadır bunlardan biride hiç şüpheniz en başarılı olanlarından biri olan DBeaver aracıdır.  Uzun zamandır Sqlite, MongoDB, Redis, MySQL, MSSQL, Oracle gibi veritabanlarında kullandığım bir araçtır ve çokda memnun olduğumu söylemeliyim yeri geliyor eksik olduğunu düşündüğünüz kısımlar elbette oluyor ama birçok farklı veritabanı ile çalışıp her birine ait farklı management tool’a alışmaktansa bir tool üzerinde at koşturmanın daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Eğer siz de birçok farklı veritabanı ile çalışıyorsanız muhakkak denemenizi tavsiye ederim.

🌍 Site : https://dbeaver.io/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: MacOS, Windows, Linux

📃 CopyQ

application

MacOS ve Windows cihazlarımda olmazsa olmaz araçlarımdan biri olarak gördüğüm bu aracı aktif olarak 2 yıldır kullanıyorum. Bunun öncesinde çok farklı clipboard manager araçları kullandım kimisi geliştrimeyi bıraktığından yada kimisi macos yada windows cihazlardan birinde çalışmadığından vazgeçtiğim araçlar oldu şuan aktif olarak clipboard manager için CopyQ aracını kullanıyorum ve oldukçada memnunum. Aracın amacı kopyalama işlemlerinizi hafızasında tutup ilerleyen zamanlarda kopyaladığınız içeriklere ihtiyaç duyduğunuzda erişip kullanmanıza olanak veren başarılı ve kullanışlı bir araçtır.

🌍 Site : https://hluk.github.io/CopyQ/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: MacOS , Windows, Linux

📃 Postwoman 🙋🏻‍♀️

Postwoman Logo

Postman aracını kıskanıp neden Postwoman aracı olmasın diyen bazı girisimci bayan geliştiriciler tarafından çıkarıldığını düşündüğüm online http request test tool aracıdır. Tabi bayanlar tarafından oluşturulup oluşturulmadığı hakkında hiçbir fikrim yok tamamen kendi uydurmamdır 😁. Postman’in yılların birikimi ile ortaya koyduğu çok güçlü özellikleri var öyle bir çırpıda Postman’in tahtını alabileceğini düşünmüyorum ama izlemekte fayda var 😎

Postwoman Dark Theme

Postwoman Light Theme

🌍 Site : https://postwoman.io/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: Web

📃 Xamarin Workbooks

C# geliştiricilerinin bazı kod bloklarını çalıştırmak için Playground bir ortama ihtiyaçları olur ve burada at koşturmak isterler. Bu ihtiyaç için Yeni proje oluşturulabilir yada Playground proje olarak oluşturduğu tüm kötülüklerini kustuğu bir projeyi açarak bunun içerisinden demo kod bloklarını çalıştırabilir ama proje oluşturmadan çok daha kısa olan bir yöntem daha var. O yöntem Xamarin Workbooks aracıdır bu araç ile denediğiniz her bir kod bloğunu dökümante edip kodlarınızı blok blok çalıştırıp çıktılarına her bir kod bloğunuzun altından kolayca erişebilirsiniz. Hem kod deneme işlemlerini en az efore indiriyor hemde her bir kod bloğunuzu dökümante edip sanki bir makale yazıyormuşsunuz hissi uyandırıyor sonuç olarak farkında olmadan ortaya bir kitap bile çıkarmış olabilirsiniz. 🤓 Xamarin workbooks ile Android, iOS C# , Mac, WPF veya konsol projeleri üzerinde geliştirmeler yapabiliyorsunuz.

Xamarin Workbooks

Xamarin Workbooks Outputs

Xamarin Workbooks Live Edit

🌍 Site : https://docs.microsoft.com/tr-tr/xamarin/tools/workbooks/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: Windows, MacOS

❤️ Bülten Favorisi

📃 DBeaver

DBeaver Logo

Birçok farklı veritabanı ile çalışıyorsanız ve her biri için farklı management tool kullanmak ile uğraşmak istemiyor yada cihazınızı doldurmak istemiyorsanız piyasada bu ihtiyaçlar için oluşturulmuş onlarca araç bulunmaktadır bunlardan biride hiç şüpheniz en başarılı olanlarından biri olan DBeaver aracıdır. Uzun zamandır Sqlite, MongoDB, Redis, MySQL, MSSQL, Oracle gibi veritabanlarında kullandığım bir araçtır ve çokda memnun olduğumu söylemeliyim yeri geliyor eksik olduğunu düşündüğünüz kısımlar elbette oluyor ama birçok farklı veritabanı ile çalışıp her birine ait farklı management tool’a alışmaktansa bir tool üzerinde at koşturmanın daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Eğer siz de birçok farklı veritabanı ile çalışıyorsanız muhakkak denemenizi tavsiye ederim.

Bazı Özellikler

  • Metadata editörü, SQL editörü, zengin veri editörü, ERD, Dışarı veri çıkarma/içeri veri alma/migration, SQL execution plan v.b. birçok özellik.
  • MySQL/MariaDB, PostgreSQL, Greenplum, Oracle, DB2 LUW, Exasol, SQL Server, Sybase/SAP ASE, SQLite, Firebird, H2, HSQLDB, Derby, Teradata, Vertica, Netezza, Informix, v.b. neredeyse tüm veritabanları ile çalışmaktadır.
  • Windows, MacOS X, Linux işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
  • Açık kaynak kodlu olarak https://github.com/dbeaver/dbeaver/ adresinden kaynak kodlar paylaşılmaktadır.
  • Eğer proje gerçekten hoşunuza gittiyse hem katlı sağlamak hem de çok daha fazla özelliğe sahip olmak için Enterprise Sürümünü edinebilirsiniz.

Örnek Ekran Görüntüleri

DBeaver Screenshot Dark Theme

DBeaver Relations Window

DBeaver Sql Query Editor

DBeaver Dark Theme Relations Window

🌍 Site : https://dbeaver.io/

🏳 Türkçe Dil Desteği: Mevcut Değil

🏳 Çalışma Ortamı: MacOS, Windows, Linux

Geliştirici Bülteni 14 içeriklerimiz de bu kadardı, bültenlerimizi ve makalelerimizi almak için sitenin açılışındaki Abonemiz Olun! ekranında çıkan yere mail adresinizi yazın ve hemen abone olun en yeni bilgilerden mahrum kalmayın!

Diğer Bültenler


✏️ Geliştirici Bülteni 14 ile ilgili olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.

🔗 Geliştirici Bülteni 14 bültenimizi sosyal medya kanallarından makaleyi paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.

👋 Bir sonraki bültende görüşmek dileğiyle.

5/5 - (4 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et