Çoğu küçük işletmeye hitap eden çok sayıda hosting çözümü olsa da hangisinin işletmeniz için en uygun seçenek olduğuna karar vermek kolay olmayabilir. Bunun için genellikle önerilen ilk şey, ne tür bir web sitesi çalıştıracağınızı netleştirmenizdir. Siteniz sadece tanıtım amaçlı bir açılış sayfasından mı ibaret olacak? Ürün satışı için bir e-ticaret sitesi mi oluşturacaksınız? Bu soruların yanıtı hangi hosting türüne ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeniz açısından önemlidir.
Çoğu küçük işletmeye hitap eden çok sayıda hosting çözümü olsa da hangisinin işletmeniz için en uygun seçenek olduğuna karar vermek kolay olmayabilir. Bunun için genellikle önerilen ilk şey, ne tür bir web sitesi çalıştıracağınızı netleştirmenizdir. Siteniz sadece tanıtım amaçlı bir açılış sayfasından mı ibaret olacak? Ürün satışı için bir e-ticaret sitesi mi oluşturacaksınız? Bu soruların yanıtı hangi hosting türüne ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeniz açısından önemlidir.
Web sitesinden satış yapmayı planlamayan küçük işletmeler için en ekonomik seçenek paylaşımlı hosting paketleridir. Çok sayıda web sitesinin tek bir fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaştığı bu çözümde sunucu tarafı ile ilgilenmeniz gerekmez, teknik bilgi açısından herhangi bir yeterliliğinizin olmasına da gerek yoktur. Küçük web siteleri, basit açılış sayfaları, tanıtım amaçlı bloglar için önerilen paylaşımlı hosting’te, zaman zaman sunucu üzerindeki bir web sitesinin sunucu kaynaklarını yoğun kullanması optimum performanstan daha azına razı olmanız anlamına gelebilir. Bu nedenle birkaç saniyelik erişim sorunun bile itibar ve para kaybı anlamına gelebileceği e-ticaret siteleri için paylaşımlı hosting önerilmez.
Sanallaştırma teknolojisi kullanılarak her kullanıcıya özel kaynakların ayrıldığı VPS ve VDS gibi sanal sunucu çözümleri, paylaşımlı hosting’ten daha fazla esnekliğe, kontrole ve kaynağa sahip olmanızı sağlar. Root erişimi gibi avantajları nedeniyle belirli düzeyde teknik beceri gerektiren sanal sunucular, paylaşımlı hosting paketlerinden daha pahalıdır. Basit e-ticaret siteleri ve orta ölçekli işletme web siteleri için vps önerilirken, daha yüksek performans, kaynak ve güvenlik gerektiren web siteleri için VDS sunucular tavsiye edilir.
Dedicated sunucular genelde küçük işletmelerin pek ihtiyaç duymayacağı hosting çözümleridir. Tümüyle fiziksel bir sunucunun işletmenize ayrıldığı bu üst düzey çözüm, kritik verilerin barındırıldığı, her tür özelleştirmeye olanak tanıyan, ileri düzeyde teknik beceri ya da BT personeli istihdamı gerektiren en pahalı sunucu türüdür. Kurumsal düzeyde ihtiyaçlar için, binlerce ürün ve ziyaretçiye sahip büyük e-ticaret siteleri için kullanılırlar.
Bunların dışında geniş kaynak ihtiyacı ve yüksek uptime için bulut sunuculara, sitenizi WordPress ile oluşturacaksanız WordPress hosting paketlerine, kendi markanızla hosting paketleri satmak için ise bayi hosting paketlerine göz atmanız önerilir. Hangi hosting türünün web siteniz için uygun olduğuna karar veremiyorsanız hosting sağlayıcılarının müşteri temsilcileriyle görüşebilirsiniz.
Ayrıca hosting türüne ek olarak web sitenizin depolama, bant genişliği, kontrol paneli ve güvenlik önlemleri gibi ihtiyaçlarını da belirlemeniz hangi hosting paketini tercih edeceğinizi kolaylaştıracaktır. Genellikle küçük işletmeler için 1-2 GB depolama alanı yeterlidir ancak siteniz medya açısından yoğunsa, daha büyük alan gerekir. Bant genişliği, sitenizin aylık kaç ziyaretçisi olduğuyla ilişkilidir. Bunun için aylık öngördüğünüz ziyaretçi sayınızı, her sayfa için ortalama sayfa boyutunu (GB) ve bir ziyaretçinin ortalama kaç sayfayı ziyaret edeceğini tahmin etmeye çalışmanız önerilir (Aylık tahmini ziyaretçi sayısı x sayfa başına ortalama boyut (GB) x ziyaretçi başına ziyaret edilen ortalama sayfa sayısı x 30).
İşletmenizin web sitesini güvende tutmak için SSL sertifikası, otomatik yedeklemeler, güvenlik duvarı, DDoS koruması gibi temel güvenlik araçlarına da ihtiyacınız olacaktır. Özellikle, sitenizde ürün satışı yapmak istemeniz durumunda müşterilerinizin kredi kartı verileri gibi hassas bilgileri korumak için kötü amaçlı yazılım taraması, güvenlik eklentileri, firewall gibi ekstra koruma katmanlarının hosting paketinize dahil olduğundan emin olmanız tavsiye edilir.
Bunların dışında alan adınıza ait e-posta hesapları ve kullanımı kolay bir kontrol paneli dışında uzun süre ihtiyaç duyacağınız bir bileşen olmayacaktır.
Eğer hosting için bütçe ayırmak istemezseniz, işletmenizin web sitesini ücretsiz olarak da bazı platformlarda barındırabilirsiniz, ancak bu alan adınızın yanına eklenmesi gereken platform adından tutun da bazı performans kısıtlamalarına kadar web sitenizin itibarını, büyümesini ve kullanıcı deneyimini derinden etkileyeceğinden hiç bir işletme için önerilmez.