Simple Object Access Protocol(SOAP) Nedir?

Simple Object Access Protocol(SOAP), Bu protokole web servislerde sıklıkla karşılaşırız çıktılarımızı soap ile xml yapısından faydalanarak platform bağımsızlığı nedeniyle her platformda kolayca kullanabilir ve projelerimizi haberleştirebiliriz .

Soap Nedir

SOAP (Basit Nesne Erişim Protokolü) uygulamalarda ve web servislerinin haberleşmesinde kullanılmak üzere tasarlanan, RPC (Remote Procedure Call) modelini kullanan, istemci/sunucu mantığına dayalı bir protokoldür. Daha genel olarak SOAP, web üzerinden fonksiyonları kullanmak için geliştirilmiş bir sistemin XML tabanlı kurallar topluluğudur. SOAP ile ilgili bütün mesajlar XML formatında iletilir ve temel olarak bir SOAP mesajı 3 şekilde oluşabilir:

  • Metot Çağırımı
  • Cevap Mesajı
  • Hata Mesajı

SOAP Özellikleri

  • Verinin kablo üzerinde nasıl değiş tokuş edileceğini XML bazlı yapısı ile standardize eder.
  • XML bazlı olması nedeniyle platform bağımsızdır.
  • Bir SOAP mesajının yapısı SOAP zarfları(Envelope), başlık(Header) ve gövde(Body) üçlüsünden oluşmaktadır.
SOAP(Simple Object Access Protocol)

Soap Yapısı

SOAP(Simple Object Access Protocol) Mesajının Yapısı

Envelope

Bütün SOAP mesajlarının içinde olduğu elemandır. SOAP mesajına ilişkin XML belgesinin root elemanı olmak zorundadır. Envelope elemanı içinde Body veya Header gibi elemanlar bulunur. Envelope elemanının içinde her zaman bir Body elemanı vardır fakat Header elemanı olmak zorunda değildir. SOAP mimarisine göre eğer Envelope elemanı içinde Header elemanı varsa bu eleman Envelope elemanının içindeki ilk eleman olmalıdır. Soap kullanan mimarilerde kesinlikle erişim protokolü olarark TCP kullanılmalıdır

Header

SOAP mesajlarındaki Header elemanını HTML standartlarında bulunan <Head></Head> etiketlerine benzetebiliriz. Header bölümü metot çağrımı ile doğrudan ilişkili değildir. Header bölümü ile meta-data dediğimizi bilgiler gönderilir.

Body

Body elemanı SOAP mesajının en önemli kısmını oluşturur. Body bölümünde web metodunun adı ve metodun parametrik bilgileri XML formatında gönderilir. Cevap mesajında ise metodun geri dönüş değeri Body bölgesine eklenir. Metodun parametrik yapısının bu şekilde XML formatında yazılmasına SOAP Serialization denir. Son olarak hata mesajlarında ise Body bölümünde hatanın adı ve tanımı gibi bilgiler bulunur.

Kaynak

5/5 - (3 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et