Javascript Switch Case Nedir, Örnekli Nasıl Kullanılır?

Javascript switch case yapısı çoğu programlama dilinde yerleşik olarak bulunur ve switch case kullanımı neredeyse tüm platformlarda ufak bazı farklar ile ya da birebir aynıdır. Biz de if-else ile yapılan kontrolleri switch case ile nasıl yapıldığını ve çeşitli kullanımlarını bol örneklerle göreceğiz.

Javascript Switch Case Nedir, Örnekli Nasıl Kullanılır?

Video

Makale içerisinde anlatılanları isterseniz doğrudan çekmiş olduğum video üzerinden de izleyebilirsiniz.

Giriş metninde if-else ile yapılan kontrollerin javascript switch case yapısı ile nasıl yapılabileceğini vurgulamıştık. If-else yapıları için alternatif olarak kullanabileceğiniz bir yapıdır.

Ufak bir örnek ile if-else ve switch case yapısının nasıl kullanılabileceğini görelim. Böylelikle if-else ifadelerimizi nasıl switch case ile yapabileceğimizi örnekli ve karşılaştırmalı olarak görebilme şansı elde edeceğiz.

If-Else

Şimdide If Else ile yazdığımız örneği switch case ile nasıl yazıldığına gözatalım.

Switch Case

Switch case’i bu örnek üzerinden anlatmak gerekirse switch parantezleri arasına aldığımız number adlı değişkene sahip değer  case ile işaretlediğimiz ilgili değere direkt olarak yönlendirilip ilgili case bloğunun break ile durdurma bölgesi olarak işaretlediğimiz kısma kadarki kod bloklarımız çalışmış olacaktır eğer break; satırı unutulur ise compile time’da hata fırlatılacaktır, üstteki örnekte number değişkeninin değeri 1 olduğu için case 1 bloğu çalışacaktır.

default bloğu if-else kontrolündeki else’e karşılık gelmektedir eğer number içerisindeki değer hiçbir case bloğundaki değer ile eşleşmiyor ise default bloğu çalıştırılacaktır.

Birden Fazla Case İçin Aynı Bloğu Çalıştırma

Bu duruma verilebilecek en iyi örnek new Date().getMonth() fonksiyonundan dönen aktif ay değerine göre Kış, İlkbahar, Yaz ya da Sonbahar ayında olup olmadığımızı algılıyoruz.


Javascript Switch Case Yapısı İçin Kullanılacak Türler

Switch case bloklarında alttaki herhangi bir değer türü kullanılabilmektedir ve kullanabileceğiniz türlerin listesine altta madde madde görebilirsiniz.

  • metin
  • dizi
  • bool
  • sayısal değerler

Javascript Switch Case Yapısı İçin Önemli Bazı Kurallar

  • Default bloğunu en alta yazma gibi zorunluluk yoktur istenilen sıralamaya göre yazılabilir ama best practise olarak en alta yazılması önerilir ve default bloğunun kullanılmasıda zorunlu değildir.
  • Switch yapısı içerisinde aynı değere sahip 2 case ifadesi kullanılamaz.
  • İç içe switch case yapısını kullanabilirsiniz.
  • Birden fazla case ifadesi için aynı kod bloklarını çalıştırmak için case bloklarını üst üste yazıp tek bir gövde tanımlayabilirsiniz üstte bununla ilgili bir örnek vermiştik.
  • Swith parantezi içerisinde tanımladığımız değişken değeri türü ile case ifadelerinde kullandığımız değer türü aynı olmalıdır number number, string-string v.b. gibi.
  • break ifadesi kullanımı zorunludur ama return kullandığınız case ifadeleri için break kullanmanıza gerek yoktur.
  • break ya da return ifadesi kullanmadığınızda case’in altında yer alan diğer case’lerin tümü de çalışacaktır.

Sonuç

Örneklerle javascript switch case ile ilgili makale içerisinde nedir, nasıl kullanılabilir gibi sorulara cevap vermeye çalıştım ve umarım faydalı olmuştur. Javascript switch case yapısı ile ilgili daha farklı örnek isteleriniz ya da olumlu-olumsuz tüm görüşleriniz için bana yorum ya da mail yolu ile ulaşabilirsiniz.


Kaynaklar


📚 Benzer Makaleler


✍ Lütfen olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.

🔗 Sosyal medya kanallarından makaleyi paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.

👋 Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

5/5 - (9 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et