PHP ile Dosya Okuma Ve Yazma İşlemlerini Gerçekleştirme

PHP ile Dosya Okuma Ve Yazma, PHP dilinde dosya okuma ve yazma işlemleri çok basit bir şekilde gerçekleşiyor makale devamında örnekli bir şekilde dosya içeriğinin nasıl okunduğunu ve sayfaya yazdırıldığı son olarakda dosyaya yazma işleminin nasıl yapıldığını göreceğiz.

PHP ile dosya okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirme

PHP ile dosya okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirme

Dosya okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirmek için fopen fonksiyonunu kullanacağız. while döngüsünde son satıra gelinip gelinmediği feof fonksiyonu ile kontrol edilerek satır satır çekme işini ise fgets fonksiyonu ile gerçekleştireceğiz personeller.txt adlı dosyamızda personele ait bilgileri her satırda , ile ayırıyoruz fgets ile almış olduğumuz satırı explode fonksiyonunu kullanarak , karakterine göre parçalanmasını isteyeceğiz bu durumda array içinde bize 4 kayıt dönecek.

fopen Sözdizimi

İlk parametreye dosyanın adı veriliyor altta yer alan örnek kodda personeller.txt dosyasını parametre olarak geçtiğimizi görebilirsiniz eğer fopen kodunu yazdığınız php dosyası ile personeller.txt dosyası aynı dizinde ise başına herhangi bir ek getirmenize gerek yok fakat farklı bir disk konumunda ise örnek personeller.txt dosyasının C diski altında olduğunu düşünürsek o zaman parametreye c:\personeller.txt şeklinde yazmanız gerekmektedir. ikinci parametreye ise dosyanın hangi amaçla kullanılacağı düşünülüyorsa o şekilde bir değer yazılmalıdır örnek vermek gerekirse biz alttaki örnek php kodumuzda r karakterini parametre olarak geçmişiz buda şu demek oluyor “Akım sadece okumak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir.” diğer farklı $kip türleri için alttaki tabloyu kontrol edip işleminize uygun olan değeri yazabilirsiniz.

fopen() Fonksiyonunun Kip Parametresine Belirtilebilecek Kip Çeşitleri

KipAçıklama
‘r’Akım sadece okumak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir.
‘r+’Akım hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir.
‘w’Akım sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir ve dosya uzunluğu sıfır yapılır. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır.
‘w+’Akım hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir ve dosya uzunluğu sıfır yapılır. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır.
‘a’Akım sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın sonuna yerleştirilir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır.
‘a+’Akım hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın sonuna yerleştirilir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır.
‘x’Dosya oluşturulur ve sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. Dosya zaten mevcutsa fopen() FALSE döndürürek başarısız olur ve E_WARNING seviyesinde bir hata üretir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. Bu işlem, open(2) sistem çağrısı için O_EXCL|O_CREAT seçeneklerini belirtmeye eşdeğerdir.
‘x+’Dosya oluşturulur ve hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. Dosya zaten mevcutsa fopen() FALSE döndürürek başarısız olur ve E_WARNING seviyesinde bir hata üretir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. Bu işlem, open(2) sistem çağrısı için O_EXCL|O_CREAT seçeneklerini belirtmeye eşdeğerdir.

Personeller.txt Dosyası İçeriği

Şimdi Personeller.txt dosyası içerisindeki verileri satır satır çekip , karakterine göre parçalayıp ekrana nasıl yazdırdığımızı görelim.

PHP

Sonuç

Php ile dosya okuma ve yazma işlemlerinin en basit şekilde konuyu karmaşıklaştırmadan anlatmaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.

5/5 - (2 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et