Visual Studio Code İpuçları

Visual Studio İpuçları, Bu makalede aktif olarak sizlerle Visual Studio Code için kullanılabilecek ipuçlarını paylaşmaya çalışacağım. Her geçen gün ben de Visual Studio code üzerinde yeni özellikleri keşfetmeye devam ediyorum ve yeni bir şeyler buldukça makale içerisinde sizlerle paylaşıyor olacağım.

Visual Studio Code İpuçları

Visual Studio Code İpuçları

Tekrar İsimlendirme Önizlemesi

Projede isim değiştirme işlemini çok sık yapmaktayız ve bazen bu isim değişikliğinin hangi dosyalara etki ettiğini görmek isteriz bu durumda yapmanız gereken işlem F2 ile tekrar isimlendirme input’unun açılmasını sağlayıp yeni ismi girdikten sonra Enter derseniz önizleme yapmadan isim değişikliğini sağlamış olursunuz ama isim değişikliğinin nerelere etki ettiğini görmek için Shift + Enter tuş kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.

preview rename java


Açık Olan Dosya(Sekme) Sayısını Sınırlama

Visual Studio Code içerisinde geliştirme yaparken bazen açık olan dosyaların sayısından bihaber şekilde ilerleyebiliyoruz bu durumda doğrudan ram üzerinde bir yüke sebep oluyor bu durumun önüne geçmek için açık olan dosya sayısını sınırlayabilirsiniz. Alttaki seçenekleri kullanarak sınırlama işlemi ile ilgili tercihlerinizi belirleyebilirsiniz.

  • workbench.editor.limit.enabled: Sınırlama özelliğini ektiletirebilirsiniz (Varsayılan değeri off’dur).
  • workbench.editor.limit.perEditorGroup: Sınırlamayı tüm editör grubu başına mı yoksa tüm gruplara mı uygulayacağınızı belirtebilirsiniz.
  • workbench.editor.limit.value: Açılabilecek maksimum dosya sayısını belirtebilirsiniz (Varsayılan olarak 10’dur).

editor limit

Varsayılan Programlama Dili Ayarlaması

Oluşturma istediğiniz yeni dosyalar için varsayılan olarak visual studio code tarafından Plain Text “Dil Modu” atanmaktadır(Eğer henüz dosya kaydetme işlemi gerçekleşmemiş ise) bu durumda yazdığınız kodlar renklendirilmemiş olarak düz metin şeklinde gözükmektedir. Ta ki siz Dosya kaydetme işlemi yapmayana yada Manuel olarak Dil Modu değişikliği yapmadığınız sürece. Eğer yeni oluşturmak istediğiniz dosyalar için yeni sekmede açtığınız dosyanın varsayılan olarak Plain Text haricinde farklı bir dil modu ile açılmasını istiyorsanız Ayarlardan files.defaultLanguage değerini değiştirerek yeni açacağınız boş sekmenin istediğiniz Dil Modunda varsayılan olarak açılmasını sağlayabilirsiniz.


Kod Bloklarını Gizleme

1.Yöntem

Kod bloklarını gizleyip sadece başlık kısmının gözükmesini istediğiniz durumda alttaki kısayolları kullanabilirsiniz.

Tüm blokları gösterme ctrl+k, ctrl+j
Tüm blokları gizleme: ctrl+k,ctrl+0
Blok seviyesi 1 olanları gizleme: ctrl+k, ctrl+1
Blok seviyesi 2 olanları gizleme: ctrl+k, ctrl+2
Blok seviyesi n olanları gizleme: ctrl+k, ctrl+n

2.Yöntem

Diğer bir blokları gizleme ve gösterme yöntemi ise Ctrl + Shift + P tuş kombinasyonlarını kullanarak komut paneline fold yazarak çıkan seçenekleri kullanıp kod bloklarını gösterme/gizleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

3.Yöntem

Gizlemek istediğiniz kod bloklarının içerisinde yer aldığı root blok yanında yer alan sağ ve sol ok tuşlarını Shift tuşuna basılı turarak mouse ile tıklama sonrası child bütün kod bloklarının gizlenmesini sağlayabilirsiniz 2.defa tıkladığınızda bu sefer root kod bloğunun gizlenmesi yada gösterimi sağlayabilirsiniz.

folding shift click


📚 İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler


✍ Lütfen olumlu-olumsuz tüm görüşlerinizi bana yorum yada mail yolu ile iletmeyi ihmal etmeyin.

🔗 Sosyal medya kanallarından makaleyi paylaşarak destek olursanız çok sevinirim.

👋 Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

5/5 - (2 votes)

Murat Öner sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et